Profilok

Szómagyarázat

Hasznos tudnivalók - Néhány megjegyzés

A KAUCSUK FAJTÁI:

NR - Természetes kaucsuk

A természetes kaucsukból készült gumi nagyon jó dinamikus tulajdonságokkal rendelkezik, kopásállósága jó. A fehérjetartalom miatt a természetes kaucsuk alapú gumik kevésbé vízállóak, az izoprénlánc miatt nem állnak ellen az olajoknak.

IR - Izoprénkaucsuk

Fő kémiai komponense megegyezik a természetes kaucsukéval, de az IR nem tartalmaz fehérjét, és nem annyira szabályos felépítésű, mint természetes kaucsuk. Ezért az izoprénkaucsuk alapú gumi kevéssé kristályosodik, és nyersen sokkal nehezebb megdolgozni, mint a természetes kaucsuk alapú gumikeverékeket. Szakítószilárdsága elég kicsi, aktív töltőanyag hatására jelentősen javítható.

Olajállósága a természetes kaucsukhoz hasonlóan rossz, a vízállósága jobb, mint a természetes kaucsuké.

BR - Butadiénkaucsuk

A butadiénkaucsuk sem poláros csoportot, sem metilcsoportot nem tartalmaz, így a szomszédos makromolekulák közötti kölcsönhatás gyenge. Ettől a gumi nagyon rugalmas, jó dinamikus tulajdonságokkal rendelkezik.

Az átlaggumihoz képest nagyon kicsi a súrlódási együtthatója, és nagyon jó a kopásállósága.

SBR - Butadién-sztirol kaucsuk

Sokféle butadién-sztirol kaucsuk létezik, melyek tulajdonságai között elég nagy különbségek is lehetnek. A legnagyobb jelentősége a butadién és a sztirol arányának van. Szakítószilárdsága és kopásállósága nagy.

NBR - Butadién-nitril kaucsuk

Butadién és akril-nitril kopolimerje. Többféle nitriltartalommal állítják elő. A nitrilcsoport miatt erősen poláros. A nitriltartalom növelésével erősen nő az olajállósága. Egyre merevebb lesz a molekulalánc: nő a szakítószilárdság, romlik a rugalmasság.

CR - Kloroprénkaucsuk

Fő alkotórésze a polikloroprén. A klórtartalom miatt poláros; a molekulalánc merevségében, olajállóságban, fajsúlyban hasonlít a butadién-nitril kaucsukra (NBR). Viszont a klórtartalom nem változtatható olyan szabadon, mint a nitriltartalom. A kloroprénkaucsukok egyik elterjedt kereskedelmi változata a Neoprene.

EPM, EPDM - Etilén-propilén kaucsuk

Az etilén-propilén kaucsukok sokkal magasabb hőmérsékletet kibírnak, mint a kaucsukok többsége, Ezért hőálló gumik készítésére használják. A gumigyártás során is megengedhető magasabb feldolgozási hőmérséklet, mint a legtöbb kaucsuknál. Az etilén-propilén tömör szerkezetű. Légáteresztő képessége kitűnő. Mivel szakítószilárdsága és a rugalmas tulajdonságai igen jók.

 

SPECIÁLIS PROFIL TÍPUSOK:

Élvédő profilok: itt lehetőség nyílik különböző alapanyagból rendelni, és egy jó megoldás kínálkozik stabil ragasztás nélküli védelmet biztosítani lemezek, műanyag keretek stb. védelmére. Több alapanyagból akár fémes rögzítővel extrudálva. EPDM szivacsgumi coextrudálva EPDM profillal vagy lágy PVC polimerrel.

"U" alakú profilok: Az U profil formájának köszönhetően nemcsak lemezélek, mozgó alkatrészek védelméhez, de esztétikai élzáróként használható.

Takaró és "T" alakú profilok: az EPDM gumiprofilok vagy szilikon T profilok: illesztésre, hézagtakarásra, tömítésként alkalmazhatók. Kiváló időjárás és UV állóságának köszönhetően kültéri felhasználásra is alkalmasak. A szilikon T profilok jó hőállóképességüknek köszönhetően alkalmazhatók hegesztő berendezések fűtőszálainak megtámasztására is.

Lobogó vagy "P" alakú profilok: az EPDM gumiprofilok vagy szilikon P profilok kisebb nyílászárók réseinek tömítésére, nagyobb kemencék, hőalagutak, üzemcsarnokok-ajtók szigetelésére alkalmasak.

"D" alakú profilok: a D alakú profilt: az EPDM gumiprofilok vagy szilikonprofil, alagút profilnak is nevezik, a tömítéstechnikában alkalmazzák. problémára. Kemencék, üstök tömítésére, üveglapok csúszásmentesítésére, rezgéscsillapításra alkalmas. Speciális alkalmazási területek esetén lehet olajálló, hőálló, benzinálló, saválló stb. NBR,FPM,HNBR,ACM. 

"L" alakú profilok: az L profilok nagytisztaságú töltetlen szilikon alapanyagból is készülnek, extrúziós technológiával. Az éltakarásban játszanak fontos szerepet. Egyszerűbb alkalmazás esetén a profilok készülhetnek EPDM gumiból.

Félkör alakú profilok: a félkör alakú profil vegyszerálló, széles hőmérséklettűrési tartománnyal rendelkezik, nagyon rugalmas. Ezen tulajdonságainak köszönhetően hőálló lepárló berendezésekhez, kemencékhez használatosak.

"H" alakú profilok

Ajtókeret tömítő profilok

Cső alakú profilok

Élvédő profilok

Gördülő ajtó - ujjvédő profilok

Kör alakú profilok

Korona profilok

Négyszöglet alakú profilok

Rögzítő és tömítő profilok

Szögalakú profilok

Szorítóbilincs profilok

Ütköző profilok

Üveg élvédő gumiprofilok

Üvegszorító profilok

Védőmaszk profilok

Szilikon szivacs: a szilikon szivacs jó hő –és hangszigetelést, kiváló vízzáró szigetelési tulajdonságot eredményez.

Gumi: a gumi rugalmas anyag. A legtöbb anyaghoz képest már kis erővel is nagymértékben deformálható, és a deformáló erő megszűnte után  ismét felveszi eredeti alakját. A gumi alapját a kaucsuk képezi, és a kaucsuk tulajdonságai nagymértékben meghatározzák a belőle készített gumi tulajdonságait. A sokféle műkaucsuk vegyi gyárakban készül, főleg kőolajból és földgázból.

A gumi tulajdonságai: a gumi rugalmas, alaktartó, nagyobb a szakítószilárdsága, mint a nyers kaucsuknak. A hosszú molekulaláncokat hidrogén kilépésével keletkezett kénhidak kötik össze. A gumi gyakorlatilag egyetlen nagy óriásmolekulának tekinthető. Húzás hatására a molekulaláncok egymás mellé rendeződnek, de nem szakadnak el egymástól a kénhidak miatt. Ezeknek köszönhető az is, hogy húzás után az anyag egy darabig nyújtható, de a húzóerő megszűntével a rugalmas anyag visszanyeri alakját.

A vulkanizálás: a gumi tulajdonságainak megváltoztatása kémiai kezeléssel.  Eredetileg és (bizonyos szintetikus gumik kivételével) még ma is főleg kén felhasználásával. A módszer Charles Goodyear találta fel 1839-ben. Alkalmazásával megnövelhető a húzószilárdság, a rugalmasság és a kopásállóság.