Profilok

Műanyag profilok

Termoplasztikus elasztomerek (TPE)

 

A TPE a termoplasztikus elasztomer általános neve, de nevezik hőre lágyuló kaucsuknak is. A TPE gumiszerű anyag, amely hőre lágyuló technológiákkal, például fröccsöntéssel, 2K fröccsöntéssel, vagy extrudálással dolgozható fel. A termoplasztikus elasztomerek (TPE) keverékek, amelyek kemény hőre lágyuló anyagokból valamint puha gumi anyagokból készülnek, gyakran adalékanyagok, például olaj, vagy töltőanyag bevonásával készülnek. Minden kemény/puha TPE kombináció gumiszerű tulajdonságokkal rendelkezik, csak a hőállóságuk, vegyi anyagokkal szembeni ellenállóságuk, rugalmasságuk és terhelés utáni helyreállásuk (maradandó összenyomódás) különbözteti meg őket egymástól. A hőre lágyuló elasztomerek előnye a könnyű feldolgozhatóság a hagyományos hőre lágyuló eljárásokkal.

A hőre lágyuló elasztomerek (TPE) szokásos alkalmazási területei kábel bevonatok, gépkocsi ablaktömítések, autó szőnyegek, légzsákok, műszerfal burkolatok, sport felszerelések.

A Kecskeméti Gumiipari Kft a következő TPE típusokat dolgozza fel: SBS, SEBS, TPV (EPDM/PP).

 

 

 

Hőre lágyuló műanyagok

A műanyagok mesterséges úton előállított, vagy átalakított óriásmolekulájú anyagok, szerves polimerek. Jelen vannak életünk szinte minden fontos területén a háztartásokban, a járművekben, az egészségügyben, az elektronikában.

A feldolgozási technológiájuk alapján a műanyagokat alapvetően három fő csoportra lehet osztani: a hőre keményedő (thermoset), a hőre lágyuló (thermoplastics), illetve a rugalmas műanyagokra.

A Kecskeméti Gumiipari Kft a következő hőre lágyuló típusokat dolgozza fel: PE, PA, PP.

 

Polietilén (PE)

A polietilén az egyik legszélesebb körben használt műanyag a világon, amely rengeteg iparágban terjedt el. Főbb tulajdonságai között említhető, hogy jól olvadó, alakítható, nehezen hegeszthető anyagról van szó. A polietilénnek sok termékcsaládja ismert, és sokféle tulajdonságú PE terméket gyártanak, ami rengetegféle végfelhasználási módot tesz lehetővé.

Fő felhasználási területek a teljesség igénye nélkül: Bevásárló szatyrok, zsugorfóliák, lamináló fóliák, tömítések, csövek, vezetékek, doblemezek, ablakmosó tartályok, üzemanyag tartályok előállítása.

 

Poliamid (PA)

A poliamidok olyan polimerek, melyek monomerjeit amid-kötés köti össze. Léteznek természetes poliamidok, de ismertek mesterségesen előállított poliamidok is, melyek legtöbbje hőre lágyuló polikondenzációs műanyag. A poliamidok fő jellemzői között említhető a jó öregedés- és hőállóság, a nagy szilárdság és merevség, jó kopásállóság, kiváló vegyszerekkel szembeni ellenállóság (vegyipari benzinnel, zsírokkal, vagy aromákkal szemben).

Felhasználási területek között említhetők: autóipari borítások, ajtókilincsek, kormánykerék burkolat, csapágygolyó, villamos ipari felhasználás esetén kisfeszültségű kapcsoló berendezések, csatlakozók.

 

Polipropilén (PP)

A polipropilén egy addíciós polimer, amit propilén monomerből állítanak elő. Rendkívül ellenálló a legtöbb kémiai oldószerrel, lúgoknak és savaknak szobahőmérsékleten nagyon jól ellenáll. Élelmiszeripari termékek tárolására, szállítására alkalmas, hiszen nem oldódik ki belőle káros vegyület. Elsődlegesen beltéri használatra javasolják, kültéri felhasználása korlátozott. A polipropilén csaknem minden ismert technológiával feldolgozható.

A PP sok területen felhasználható pl.: járműalkatrész (lökhárító), húrok, szőnyegek, ragasztószalagok, tartályok, csomagolófóliák háztartási eszközök előállítására.